Tänään on naapurimaamme Norjan kansallispäivä. Toukokuun 17. päivä 1814 Norja julistautui itsenäiseksi Tanskan alaisuudesta mutta joutui samalla valtioliittoon Ruotsin kanssa. Yhteiselo Ruotsin kanssa loppui 1905.

Norja oli kuulunut Tanskalle vuodesta 1380 lähtien. Vuoden 1814 rauhansopimuksessa Tanska joutui luovuttamaan Norjan Ruotsille, jolloin norjalaiset julistivat maansa itsenäiseksi, hyväksyivät perustuslain ja valitsivat itselleen oman kuninkaan. Ruotsi pakotti kuitenkin asevoimin Norjan unioniin, joka kesti vuoteen 1905 saakka. Tuosta vuodesta lähtien Norja on ollut oma valtionsa.

Norja on pohjoinen naapurimme, mikä jää yleensä melko vähälle huomiolle. Muut naapurimme Ruotsi ja Venäjä saavat enemmän palstatilaa. Mitä me oikeastaan tiedämme pohjoisesta naapuristamme? Norjassa on kuningas, kuningatar, prinssi ja prinsesssa. Norjalla on öljyä, kaasua, turskaa, vuonoja, hyviä hiihtäjiä, norjanvillapaitoja sekä Edvard Munck ja Edvard Grieg. Norja on rikas pitkulainen maa. Se on maailman muiden maiden joukossa huippumaa, länsimaalainen, sivistynyt ja tasa-arvoa kunnioittava maapläntti Atlantin rannalla. Kooltaan Norja on lähes Suomen kokoinen, asuakaslukumme ja pinta-alamme ovat aikalailla identtiset.

Itselläni on kaksi kokemusta Norjasta ja norjalaisista. Olin kerran työmatkalla Oslossa ja ainakin sen reissun perusteella hintataso on hivenen korkeampi kuin meillä täällä. Toinen kokemukseni on eräältä pääsiäisreissultani Saariselältä. Paikalliseen baariin ilmestyi muutama norjalainen jotka hoilottivat voitonlauluaan ja kehuivat, että Norjassa on maailman kauneimmat naiset. Tämähän ärsytti lähipöytien suomalaisia, kunnes selvisi kuinka oikeassa norjalaiset olivatkaan: edellisenä iltana norjalainen tyttö oli voittanut Miss Universum -kilpailun USA:ssa. Suomalainen kauneus ei tainnut saada tunnusta kauneuskilpailussa.