Viime aikoina kun olen asioinut ja maksanut eri liikkeissä myyjän yleisin kysymys tuntuu olevan "tarvitko kuittia". Eikö myyjä ole ajantasalle ett' vuodenvaihteen jälkeen yrittäjän on annettava kuitti automaattisesti. Ja auta armias jos erhdyn ja sanonkin tarvitsevani kuitin maksustani, myyjä katsoo kuin pahintakin rikollista. Isommissa ruokamarketeissa kassa antaa kuitin asiakkaalle jo rutiinilla ja jos käy oikein hyvä tuuri, kassa toivottaa vielä hauskaa päivänjatkoa hymyn kera.

Muutama lauantai sitten kävin tämän vuoden ensimmäisillä saunakaljoillani kantapaikassani. Maksaessani ensimmäistä oluttani baarimikko toi vaihtorahat ja kuitin (automaattisesti). Hän ei edes kysynyt haluanko sitä vai en. Yrittiköhän tehdä vaikutusta, koska toisen saunakaljan ostin ilman kuittia. Raha kelpasi mutta ei vaan kuittia kuulunut takaisin. En sitten viitsinyt sitä pyytää jälkikäteen.

Kuitti on tosite ostotapahtumasta. Sen avulla ostoksen pystyy vaihtamaan tai voi urputtaa väärästä hinnasta ("hyllyssä oli x euroa mutta kuitissa x,xx euroa - olen joskus sortunut tähänkin keinoon). Mielestäni kuitti tulisi antaa maksajalle automaattisesti ja sen jälkeen on asiakkaan vastuulla, mitä kuitilla tekee. Laittaako kukkaroonsa muiden kuittien joukkoon, liittääkö sen omaan kirjanpitoonsa vai nakkaako sen roskakoriin. Kuittia ei saisi nakata kaupan lattialle eikä jättää siihen kassakouruun, johon ruokaostoksesi ovat liukuneet.

Pitäisiköhän tehdä työkavereiden kanssa täsmäisku yhteen pizzeriaan, missä ennen kävimme palkkapäivänä lounaalla. Toimistomme muutti pois pizzerian naapurista joten emme ole käyneet siellä muuttomme jälkeen (emme edes vapaa-ajallemme). Pizzeria tarjosi monipuolisen lounasbuffet'n sillä pizzan ja kebabin lisäksi tarjolla oli runsaasti salaatteja, keittoa ja perusruokaakin. Muistaakseni lounas maksoi 8,5 euroa, mutta lounasta maksaessa asiakkaalla piti olla tasaraha, kortti kävi tosi harvoin maksuvälineenä ja kassakoneesta oli aina "nauha loppunut". Asiakas ei varmasti saanut kuittia, yrittäjä vetosi aina eri tekosyihin. Vieläköhän pizzerian kassakoneesta on nauha loppunut?