Tiedätkö, mikä on riniitti? Se on kesän mukavin riesa, jos sen sattuu saamaan. Minä sain sen maanantaina heti, kun tulin kesämökiltäni kotiin.

Riniitti on NUHA, kuulemma nenän tukkoisuudesta ja vuotamisesta käytetty nimitys. Sen voi aiheuttaa muun muassa sairaus, allergia, ruumiillinen rasitus, nenän rakennevika tai auton tuuletin. Nuha ei ole sairaus, se on vaan oire jostakin.

Nenäni alkoi vuotaa maanantaina puolelta päivin, illalla se oli jo täysin tukossa ja pää halkeamispisteessä. Ensimmäinen yö meni kieriskellessä, väliin oli kuuma, väliin kylmä. Nenä pysyi tukossa. Tiistaina sieraimeni eivät osanneet päättää, ovatko auki vai kiinni. Pää ja posket olivat kipeät, kumartaminen aiheutti paineen tunnetta poskionteloissani. Toinen yö meni samalla tavoin kuin ensimmäinenkin, oloa tuskin helpotti jo valmiiksi kuuma makuuhuone.

Aloitin lääkitsemisen jo maanantaina ensimmäisten oireiden ilmestyttyä. Pari särkylääkettä toi vain tilapäisen helpotuksen. Höyryhengitys auttoi vähän, mutta jo eilen tunsin sen tehoavan. Nyt olen vaiheessa, jossa nenäliinoja kuluu, jatkuvaa niistämistä. Miten yhdestä ihmisestä voikaan tulla noin paljon eritettä?

Vierailin eilen apteekissa, vein vanhentuneen yskänlääkkeen tuhottavasti. Farmaseutti huomasi punoittavan nenäni ja möreän ääneni. Hän alkoi esitellä erilaisia nuhan hoitoon tarkoitettuja sumutteita, tippoja, tabletteja tai sarvikuonoja (=muovinen ja käyrä nenän huuhtelussa käytettävä apuväline). En ostanut mitään, en edes särkylääkettä. Ajattelin kärsiä taudin alusta loppuun ilman keinotekoisia konsteja. Kieltämättä apteekin tarjoama valikoima yllätti minut laajuudellaan.

Muistelin eilen makoillessani entisiä nuhiani. Se on aina ollut jotenkin epämiellyttävä tauti, kun sieraimet ovat tukossa ja päätä särkee. Varsinkin kesähelteillä nuha on ollut mitä inhottavin seuralainen. Lapsena laitettiin hirveänhajuista Vicksiä rinnanpäälle, että nuhanenä sai nukutuksi. Muistan vain sen kaamean lemun, mikä makuuhuoneessa oli mönjän jälkeen. Jossain vaiheessa käytin nuhaan valkosipuleita, se oli jotenkin koomisen näköistä ainakin muiden mielestä. Kyllä perinteinen höyryhengitys hakkaa muut keinot mennen tullen.

Nuha on loppujen lopuksi pieni vaiva, vaikka sitä kärsiessä se tuntuu olevan kaikkea muuta. Se paranee yleensä yhtä nopeasti kuin on tullutkin, kärsivällisyyttä se kyllä kysyy.  Tukkoiset sieraimet silloin tällöin kuuluvat ihmiseloon, varsinkin hellekelillä. Eikö niin?

En ole analysoinut nuhani alkuperää, se vaan tuli. En aja autollani ikkuna auki, enkä käytä ilmastointia tai tuuletinta kuin ehkä kerran kesässä, lähinnä testatessani niiden toimintakuntoa. Ehkä jokin kesämökkini ruoho, heinä, kukka tai puu päätti lähettää minulle iloiset kesäterveiset siitepölynsä muodossa? Tai sitten sain jonkin pöpön kasvimaalta, liiteristä tai naapuritalon lampolasta. Minun lienee turha etsiä syyllistä nuhaani. Se on kuitenkin stressi – tosin mistä?