Seuraanko valtavirtaa vai olenko virkistävä poikkeus massan keskellä? Kysymys tuli tänään mieleeni seikkaillessani kauppakeskuksessa.

Kohta on Runebergin päivä, sen jälkeen Laskiainen ja sitten onkin jo Ystävänpäivä. Tiedossa on siis makeaa mahan täydeltä ja sesongin ohimentyä mainittujen päivien nimikkoherkut tulevat jo korvista ulos. Kun vielä samaan aikaan osuu blinien sesonkikausi, pitää varmistaa, ettei vaan jää ilman venäläistä herkkua. Kaikki neljä herkkuahan ovat kuin suklaakonvehteja, mitä enemmän niitä syö, sitä enemmän vatsa odottaa täydennystä.

Söin tämän sesongin ensimmäisen Runebergin tortun jo joulun välipäivinä. En voinut vastustaa sitä, kun se näkyi pullatiskin lasikaapissa. Siitä lähtien olen syönyt niitä kerran viikossa. Olen nyt saanut herkusta yliannostuksen, en tahdo niitä enää, vaikka varsinainen Runebergin päivä on vielä edessäpäin. Laskiaispullasta en ole koskaan välittänyt. Minulle on aivan sama onko se mantelilla vai kermalla täytetty. Ystävänpäivän houkutukset eivät myöskään ole saaneet minun kannatustani.

Kauppareissullani huomasin, kuinka moni oli päättänyt herkutella tortulla tai pullalla. Kaupan pullaosastolla konsulentit kauppasivat herkkujaan kuin markkinoilla. Mikä ero on, ostatko kahvileipäsi konsulentin lasikaapista vai kaupan omasta lasikaapista? Kummasakin hyllyt olivat täynnä noin kahdeksansentin korkuisia kartioita, joiden päällä oli valkoinen rengas ja punainen hillosilmä. Luultavasti jommassakummassa myytiin kuivempaa versiota ja toisessa sitten kosteampaa. En ostanut.

Minä olen siirtynyt seuraavaan sesonkiin. Kaupasta mukaani tarttui muun muassa mämmirove, pari rahkapullaa ja Mignon-muna. On siis aika totuttaa vatsa lähiajan herkkuihin. Kauppareissuni jälkeen poikkesin ystäväni luona päiväkahvilla. Hänkään ei tunnu seilaavan valtavirrassa, sillä hän oli taikonut kahvipöytään joulutorttuja ja taatelikakun.

Jos pidät mämmistä, kokeile seuraavaa annosta: mämmiä ja nokare vaniljajäätelöä mikron kestävään astiaan. Kuumenna annosta hetken mikrossa. Nam, juuri sopiva ”kevyt iltapala” kympin uutisten seuraksi.