Tänään on laskiaissunnuntai (Fastlagssöndagen på svenska). Aamu on valjennut parinkymmenen asteen pakkasessa. Ennusmerkkien mukaan olisi tulossa varsin aurinkoinen ulkoilusää mäenlaskun tai muun aktiviteetin parissa. Itse ajattelin lähteä kävellen avantouintiin, kunhan ensin päivän lounas valmistuu. Päivän teemaan sopii itse keitetty hernekeitto.

Liotin herneitä yön yli. Nyt aamulla keitin ensin herneitä noin tunnin ja sen jälkeen lisäsin lihan ja muut mausteet. Nyt sitten keittämistä jatketaan toinen tunti pienellä lämmöllä. Ainakin tuoksu tuntuu olevan herkullinen, tuskin maltan odottaa lounashetkeäni reippailuni jälkeen.

Radiokuuluttajan mukaan tänään viettää nimipäiväänsä Sipi ja Sippo, kaksi hieman harvinaisempaa etunimeä. Piipahdin uteliaisuuttani Väestörekisterikeskuksen sivuilla tarkistamassa, kuin harvinaisista nimistä onkaan kyse. Tietosuojasyiden vuoksi lukumäärät ilmoitettiin noin-arvioina. Sipi on etunimenä alle 241 henkilöllä, joista naisia on alle 25. Sippo on vieläkin harvalukuisempi, sillä sen on saanut etunimekseen alle 97 henkilöä, joista naisia on alle 5. Kumpaakin nimeä on annettu myös viime vuosina, joten etunimi ei ole kuollut, vaikka se ei kuulukaan suosituimpiin lastennimiin. Mainittakoon, että ruotsinkielisen kaleterin mukaan tänään nimipäiväänsä juhlistaa Sigfrid, joka löytyy etunimenä alle 1659 henkilöltä.

Kumpi on isompi juhlapäivä laskiaissunnuntai vai laskiaistiistai? Sunnuntain vietto lienee helpompaa, koska se on pääasiallisesti vapaa päivä. Lapset ja muut mäenlaskusta innostuneet voivat viettää koko päivänsä mäessä. Laskiaistiistai on arkipäivä, jolloin sen vietto keskittynee enemmän iltaan, ainakin jos sitä aikoo viettää perhejuhlana. Nykyään laskiaistiistaita viettävät päiväkotilaiset ja alakoululaiset, jotka laskevat mäkeä yhteisönsä kanssa myös päiväsaikaan. Myös teekkarit järjestävät tiistaina laskiaisriehansa, mäkeä lasketaan mitä ihmeellisimmillä virityksillä.

Toinen laskiaisen kestokysymys on: mantelilla vai hillolla. Eli miten nauttii laskiaispullansa. Kummallakin koulukunnalla on omat kannattajansa. Sen sijaan pelkän pullan, siis ilman täytteitä, kannattajat ovat selkeästi vähemmistössä. Eilen kuulin uuden kiistelyn aiheen. Nyt myös mietitään, miten täytetty laskiaispulla tulisi leikata. Yksi ryhmä kannattaa ns. hattumallia, jossa pullan päähän tehdään viilto täytteille. Hattua ei leikata irti vaan se jätetään kiinni pullaan. Toinen ryhmä haluaa leikata pullan keskeltä kahtia eli ala- ja yläosa ovat lähes yhtä suuret. Väliin laitetaan sitten täytteet. Kolmas joukkio haluaa leikata laskiaispullansa viistosti alhaalta ylöspäin. He perustelevat kantaansa syömisen helppoudella. Kohta varmaan ilmestyy opaskirjanenkin, kuinka syöt laskiaispullasi oikein, koska siinäkin on erilaisia koulukuntia.

Mutta nyt hernekeittoni on valmis, sammutin lieden ja esimaistoin keittoni maun. Maistuu hyvältä tosin maku ei ole ihan parhaimmillaan vastakeitettynä. Ulkona paistaa aurinko, pakkasta noin 15 astetta, joten lähdenpä reippailemaan avantouintiin. Ja jos vanhat merkit pitävät yhtään paikkaansa niin paluumatkani kotiini on yhtä tuskien taivalta. Nälkä kurnii mahassa ja ulkovaatteita on liikaa, koska sää lauhtuu reissuni aikana.