Asuinalueeni laidalla sijaitsee bensa-asema, jonka yhteydessä on pieni ruokakauppa, pizzeria ja taksiasema. Liikekiinteistö ei kuulu suosikkeihini, koska se on liikenteellisesti hieman hassussa paikassa. Sinne menevän on seikkailtava kaksissa liikennevaloissa ja ahtaalle piha-alueelle pitää hieman kiertää. Ulosmeno on sentään järkevämpi, kun kävijän ei tarvitse kuin ryhmittyä oikein ulosmenokaistalle.

Menin tänään bensa-aseman ohi useamman kerran. Ensin aamuhölkälläni ohitin sen, sitten poikkesin autolla ostoksilla ja illemmalla kävin kevyellä iltakävelyllä. Normaalisti en kiinnittäisi asemaan huomiotani, mutta tänään siellä oli bensaa alennushinnalla. Aamulla asemalla muutama autoilija oli jo tankkaamassa, ostosreissullani jo enemmän. Varsinainen jonotus näytti olevan alkuillasta, kun jonottavat autot haittasivat ohikulkevaa liikennettä. Voi sitä tyhjäkäynnin määrää ja pakokaasun katkua.

Suomalainenhan rakastaa jonottamista. Ei ole sellaista alennustuotetta, mitä ei jonotettaisi. Jos hyvin käy jonottamaan tullaan kauempaakin. Jonossa mieli lepää? Omasta paikasta pidetään kiinni kynsin hampain, ettei vaan myöhemmin jonoon tullut pääse sinua aikaisemmin asioimaan. Väistäminen ei kuulu jonottamisen strategioihin, ainakin aamulla bensa-aseman pihalla pörräsi myös traktori lumitöissä vilkkuvaloineen. Kovin moni jonottaja ei tainnut sitä noteerata mitenkään, jos vaikka lumityöntekijä sattuisi kiilaamaan jonossa. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni alennusbensanostaja teki sen kaikkein mukavimman tempun eli tankkasi autonsa ja marssi aseman sisälle joko maksamaan tai muille asioilleen. Tankattu auto jätettiin tietenkin siihen bensatankin kohdalle niin, että takana valmiusasemissa oleva toinen tankkaaja ei saanut omaa peltilehmäänsä ruokintapaikalle. Otsasuoni pullistuen takana oleva ensin kirosi ja sitten veivasi ikkunansa auki ja jatkoi sadatteluaan sisälle menneelle tankkaajalle.

Noin kilometri asuinalueeni bensa-asemasta sijaitsee kilpaileva asema. Se on vakiopaikkani, tankkaan oman autoni siellä lähes aina. Asemalle on helppo poiketa, palvelu pelaa ja ennen kaikkea aseman piha-alue on tarpeeksi tilava. Koska olen aseman vakio- ja kanta-asiakas saan sieltä tekstiviestinä ennakkovaroituksen bensa-alesta. Edes silloin asemalla ei ole samanlaista ruuhkaa kuin lähialueen asemalla, koska ison piha-alueen vuoksi tankkaus sujuu joutuisasti ja vakiokävijät tietävät jo tankkaussäännöt. Uteliaisuuttani kiersin iltakävelylläni vakioaseman kautta, siellä bensalitra näytti olevan vain viisi senttiä kalliimpaa kuin alennusbensa. Heräsi kysymys, kannattaako todella jonottaa alennusbensaa noin pienen eron vuoksi?

Yleensä samalla alueella sijaitsevat bensa-asemat pitävät bensalitran samoissa hinnoissa. Puhutaan jopa kartellihinnoittelusta. Asemakohtainen bensa-ale on enemmän poikkeus kuin sääntö, kilpailevalle asemalle ei anneta mahdollisuuksia leuhkia alennusbensalla. Jos toinen alentaa niin kohta myös toinen asema alentaa bensansa hintaa. Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, vakioasemani lähettää aamulla tekstiviestin, että heidän bensansa on tarjouksessa perjantaina. Sehän on sopivasti viikonloppua vasten ja tämän päivän alennusbensan täyttämistä autoista osan tankki voi olla jo lähes tyhjä. Kauppa se on joka kannattaa – varsinkin bensakauppa.