Taloyhtiömme hallitus järjesti eilen kaikille asukkaille tiedotustilaisuuden. Kutsu tilaisuuteen oli jaettu viikkoa aikaisemmin, mutta tilaisuuden sisältöä ei tarkemmin paljastettu.

Kaksi ensimmäistä aihetta olivat tärkeitä kun talvea kohden olemme menossa. Lämpöpattereiden omatoiminen ilmaaminen ja säätäminen kiellettiin, viime talvena taloyhtiössämme ilmeni ongelmia huonelämpötilojen kanssa sen jälkeen kun muutamat asukkaat olivat ilmanneet patterinsa ja säätäneet ne oman makunsa mukaan. Ensi talvena vastaavissa ongelmissa on käännyttävä isännöitsijän puoleen, asukas itse ei saa viritellä pattereitaan, koska se vaikuttaa koko taloyhtiön lämpöjärjestelmään.

Toinen aihe muistutti ihan syystä kaikkia asukkaita siitä mitä saa ja ei saa laittaa viemäreihin. Kesällä oli kuulemma ollut pienoisia ongelmia ruoantähteiden- ja rasvojen vuoksi mutta onneksi vakavampaa ei ollut vielä sattunut. Pari vuotta sitten taloyhtiömme teetti ison LVIS-remontin. Kaikki uusittiin ja korjattiin. Silloin eräs putkimies näytti minulle missä kunnossa olivat vanhat viemäriputkemme. Ei mikään ihana näky. Muistan putkimiehen maininneen mitä kaikkea hän oli viemäriputkista löytänyt (ei meidän putkistamme vaan hänen aikaisemman työkohteensa). Ruoantähteet ja valmistuksessa käytetyt paistinrasvat sekä kissanhiekka ovat pahimmat viemäreiden haurastuttajat. Henkilökohtaisista tavaroista viemäriputkista oli löytynyt mm. sukkahousuja, papiljotteja, tekohampaat ja kännyköitäkin.

Taloyhtiömme hallituksen viimeinen tiedotusasia oli lähestyvä joulu. Erityisesti joulun valosirkus oli mietityttänyt hallitustamme, millaiset jouluvalot sallitaan, minne ne saa asetella ja milloin ne saa laittaa esille. Parvekkeet ovat ongelmakohta, koska viime jouluna muutama asukki reunusti koko parvekkeensa mitä erilaisimmilla värivaloilla oikein amerikkalaiseen tyyliin. Tunnustan hymähtäneeni hiljaa, kun keskustelu jouluvaloista käynnistettiin jo syyskuussa. Eikö hallituksellamme ole muita ja isompia huolia kuin jouluvalot ja mitä hallitukselle kuuluu kenenkään jouluvalot? Kerroin kantani aika suoraan ja ehdotin jokaisen asukkaan omaa harkintaa. Eiköhän jokainen tiedä milloin jouluvalonsa sytyttää ja mikä on parvekkeella sopiva määrä värivaloja? Asia oli yleisön suosikkiaihe, koska lähes jokainen läsnäolija kertoi oman kantansa. Hallitus lupasi ohjeistaa asukkaita kuukauden kuluttua.

Ymmärrän hyvin miksi jouluvalot pääsivät hallituksen agendalle. Parvekkeet ovat osa talomme julkisivua, ei ole sama millaisia valoja asukkaat sinne laittavat ja miten. Onhan värivaloissa hehkuva parveke kivanoloinen ja kenties kivannäköinenkin, mutta mielestäni amerikkalaiseen yltiöpäisyyteen ei pitäisi kenenkään kerrostalon asukin sortua. Rajansa kaikella, maltti on valttia joulun värivaloissakin. Paloturvallisuus on toinen huomioitava seikka. Parvekkeen jouluvalaistus vaatii melkoiset sähkötekniset kytkennät ja ihan jokainen asukki ei sellaisiin pysty. Muuten voi käydä, että jouluinen parvekkeen valomeri vaihtuu juhannuskokoksi?

Arvatkaapa, mikä olikaan taloyhtiömme tiedostustilaisuuden tärkein anti? No – minä asensin jo tänään pihanpuolen ikkunaani ensimmäisen jouluvalon vähän kuin osoittaakseni mieltä koko jouluvalo-keskustelulle. Oma jouluvaloni on sellainen roikkuva lumipallo, jonka sisällä on kuusi led-valoa piristämässä syysiltaani. Olenkohan liikkeellä tarpeeksi ajoissa? Taitavat soittaa piipaa-auton, kun valoni huomataan.