Juuri kun olin hehkuttanut onnistunutta viikonloppuani kesämökilläni, niin tänä aamuna oli aika palata vastoinkäymisten tielle. Heräsin aamulla noin puoli kuuden paikkeilla kuten niin monena normityöpäivänä olen tehnyt. Piti valmistautua työpäivään toimistolla, koska tiedossa olisi pullapäivä (=työkaveri oli luvannut tuoda pullat aamukahville). Ulkona näytti olevan pakkasta parisenkymmentä astetta, joten ei muuta kuin auto lämpöpistokkeeseen.

Aamupalaa valmistaessani hoksasin, että nyt ei ole kaikki kohdallaan. Huushollini oli kylmä kuin jääkellari, lämpöpatterit täysin toimintakyvyttömät. Olen harvoin nauttinut asunnossani aamupalaa toppatakki ja -housut päällä. Kylmänsietokykyni pitäisi olla kohtalaisen hyvä, koska harrastan avantouintia, mutta ihan noin kylmää herätystä en osannut odottaa ja vieläpä "yllätyksenä" maanantaille. Lämpömittareiden mukaan työhuoneessani lämpöä oli 13 astetta, olohuoneessa pari astetta enemmän ja makuuhuoneessa suurin piirtein saman verran.

Onneksi olin sopinut meneväni toimistolle tänään, kotitoimistossa ei olisi voinut työskennellä lainkaan. Ei muuta kuin vaatteet päälle ja äkkiä toimistolle. Talomme pihalla pari muutakin vilukissaa oli lähdössä töihin ja heilläkin oli ollut viileä herätys. Me kaikki kolme olimme kerrankin ajoissa menossa töihimme. Toimistolle päästyäni nakkasin isännöitsijällemme viestin. Hän kuittasi sen myöhemmin pahoitellen ja kertoi ilmoittaneensa asian eteenpäin. Koko talomme oli kuulemma jääkellarina.

Työpäivä meni aika mukavasti, pulla oli hyvää ja työtehtävät perushommia; enempää yllätyksiä ei olisi kyllä saanut tapahtuakaan. Kotiintultuani pihallamme oli putkiliikkeen autot siististi parkkeerattuina, pojat olivat tulleet töihin. Mitenkähän alakerran eläkeläispariskunta on pärjännyt päivän viileässä? Huoneistoni lämpötila on edelleen alhainen, parissa patterissa tuntuu olevan pienoista elämää mutta loput ovat edelleen hengettömiä. Tiedossa on siis viileä yö. Maksaisikohan taloyhtiön hallitus, jos lähtisin evakkoon vaikka hotelliin tai kavereille? Vai sinnittelisinkö yön yli toppavaatteessani? Tai jos nyt tulen kylmettymisestä sairaaksi, saisinko korvausta ansionmenetyksestä? Pitäisiköhän kiusoitellakin taloyhtiömme hallitusta ja isännöitsijää ihan vaan piruuttaan...?

PS. Löysin mielenkiintoista luettavaa Ylen sivulta: http://yle.fi/uutiset/oikea_sisalampotila_ei_ole_makuasia_vaan_tarkka_lukema/7038168